ЗАД ХОРИЗОНТОТ

ЗАД ХОРИЗОНТОТ

BEYOND THE HORIZON
Delphine Lehericey

На фармата на неговите родители, Гас (13), летниот распуст го поминува во читање стрипови, помагање на татко му, кој сета своја заштеда ја има вложено во современ кокошарник, и во игра со Мадо, дивото дете од селото. Но...
КАРИРАН НИНЏА

КАРИРАН НИНЏА

CHECKERED NINJA
Thorbjorn Christoffersen, Anders Matthesen

Приказната е за Алекс, ученик што добива нинџа кукла од неговиот чичко Стјуарт по патувањето во Тајланд. Алекс наскоро сфаќа дека чудната шарена кукла со копчиња наместо очи е всушност жива...
ГОСПОДИН МОЛ И ФАБРИКАТА ЗА ЧОКОЛАДО

ГОСПОДИН МОЛ И ФАБРИКАТА ЗА ЧОКОЛАДО

MR. MOLL AND THE CHOCOLATE FACTORY
Manuel Flurin Hendry

Мол останува сам дома со децата за време на викендот и следи вистински хаос. Додека Мол работи прекувремено во фабриката за чоколадо, децата влегуваат во препирка со пакосните момчиња на соседот...
ЈАС НЕ СУМ ИГОР

ЈАС НЕ СУМ ИГОР

I AM NOT IGOR
Sergej Gjeorgiev

Четворица млади членови на навивачката група „Комити“ решаваат да направат вооружен грабеж во локалната продавница...
СУРОВ РЕЗ

СУРОВ РЕЗ

LOVE CUTS
Kosta Djordjevic

Пеколно топол августовски ден на улиците на Белград. Самоуверената тинејџерка Аја раскинува со момчето по стоти пат. Малку подоцна, додека седи со пријателите, група локални деца ќе почнат да ја задеваат и ќе ја прободат со нож...
ПОСЛЕДНИОТ СРБИН ВО ХРВАТСКА

ПОСЛЕДНИОТ СРБИН ВО ХРВАТСКА

THE LAST SERB IN CROATIA
Predrag Licina

Хрватска, седум години по банкротот. Во светот се води борба – водата вреди повеќе од нафта. Со цел да дојдат до неа, моќниците се спремни на војни, освојување, уништување, па дури и ширење зомби вирус...
ГЛАС

ГЛАС

THE VOICE
Ognjen Svilicic

Во католичко сиропиталиште доаѓа момче, кое одбива да се моли пред Бога, затоа што му е луто на целиот свет. Колку повеќе го присилуваат, станува сѐ побунтовно...
СИНОНИМИ

СИНОНИМИ

SYNONYMS
Nadav Lapid

Јоав не наидува баш на најдобар почеток во Париз. Тропа на вратата од еден стан, но открива дека е празен и, додека се капе таму, му ги крадат работите. Меѓутоа, овој млад Израелец е дојден со огромни очекувања...
НАЛЕПНИЦА

НАЛЕПНИЦА

STICKER
Georgi M. Unkovski

По неуспешниот обид да ја обнови својата сообраќајна дозвола, 37-годишниот Дејан во очаен обид да остане релевантен во животот на својата ќерка, запаѓа во серија бирократски стапици, кои му го менуваат животот засекогаш.
СТУДЕН НОЕМВРИ

СТУДЕН НОЕМВРИ

COLD NOVEMBER
Ismet Sijarina

На почетокот на деведесеттите години на минатиот век, Југословенската влада ја одзема автономијата на Косово, го распушта собранието и ја затвора Националната телевизија. Сите институции добиваат нови управни органи, додека повеќето граѓани реагираат со мирни демонстрации...