ЗМИЈА

ЗМИЈА

SNAKE
Andrej I. Volkashin

Горчливо-слатка приказна за почетоците на пријателство помеѓу деветгодишниот јунак Марио и хомосексуалецот Борче...
ТУСТА

ТУСТА

TUSTA
Andrej Korovljev

Музичка документарна биографија посветена на Бранко Чрнац – Туста, неодамна починатиот фронтмен на Куд Идијоти, легендарниот панк-рок бенд од Пула.
МРТВИТЕ НЕ УМИРААТ

МРТВИТЕ НЕ УМИРААТ

THE DEAD DON’T DIE
Jim Jarmusch

Нешто не е во ред во заспаното гратче Центервил. Месечината е огромна и спуштена многу ниско, часовите на денот стануваат непредвидливи, а животните почнуваат да покажуваат необично однесување...
ЗМИЈУЛЧЕ

ЗМИЈУЛЧЕ

SNAKELET
Kristina Gacova, Krste Gospodinovski, Zharko Ivanov

Скршен човек разочаран од општеството и целиот свет околу него, решава да ја напушти цивилизацијата и заминува да живее во дивината...
ДАНСКИ СИНОВИ

ДАНСКИ СИНОВИ

SONS OF DENMARK
Ulaa Salim

Една година по големиот бомбашки напад во Копенхаген, радикализацијата во земјата е зголемена, а етничките односи заострени. Се ближат парламентарните избори и лидерот на екстремната националистичка партија Мартин Нордал е на пат да извојува голема победа...
ЗА БЕСКОНЕЧНОСТА

ЗА БЕСКОНЕЧНОСТА

ABOUT ENDLESNESS
Roy Andersson

Отсликување на човековиот живот во сета негова убавина и суровост, неговиот раскош и баналност. Талкаме, како низ сон, нежно водени од нашиот наратор во стилот на Шехерезада. Неважни моменти се прикажани со еднакво значење како важни историски настани...
КЕИФ (МАКЕДОНСКА ЧАЛГИСКА ТРАДИЦИЈА)

КЕИФ (МАКЕДОНСКА ЧАЛГИСКА ТРАДИЦИЈА)

KEIF (MACEDONIAN CHALGIA TRADITION)
Blaze Dulev

Филмот го следи развојот на чалгијата во Македонија, западните влијанија, резултатите од оваа синтеза и секако, нејзиното појавување во денешниот контекст, преку интервјуа со македонски музичари, но и светски познати уметници...
БОЛКА И СЛАВА

БОЛКА И СЛАВА

PAIN AND GLORY
Pedro Almodovar

Салвадор Маљо, филмски режисер на постари години, доживува низа повторни средби. Некои од нив се во живо, други пак се спомени... Преку потсетувањето на минатото, Салвадор ја наоѓа силната потреба да го раскаже и во таа потреба го пронаоѓа и сопствениот спас...