МК во ЕУ јули 16, 2024

ЗДРАВИ И ЖИВИ

FOREVER HOLD YOUR PEACE

ZDRAVI I ŽIVI
  • Режија:

    Ivan Marinovic

  • Сценарио:

    Ivan Marinovic

  • 2023

    100 мин. (14+)

- кинематографер
Dominik Istenic
- монтажер
Michal Reich
- улоги
Tihana Lazovic, Goran Slavic, Momo Picuric, Goran Bogdan, Snjezana Sinovcic, Mirjana Jokovic, Nikola Ristanovski, Dragana Dabovic, Dejan Djonovic
- продуцент
Ivan Marinovic, Marija Stojanovic
- продукција
Adriatic Western; SENSE Production, Analog Vision, Krug Film, Kinorama, SPOK Films, RTCG
- држава
Црна Гора, Србија, Македонија, Чешка, Хрватска, Словенија
- јазик
Српско-хрватски

Два дена пред свадбата, Драгана, невестата, изјавува дека нема да се мажи, и покрај тоа што сѐ е подготвено. Лесо, немилосрдниот патријарх на семејството на младоженецот, ѝ го нуди на бунтовната невеста следново: истерај ја проклетата свадбата и потоа оди каде сакаш. Таа прифаќа. Момо, младоженецот, сѐ уште ја сака и се надева дека ќе остане. Традиционална црногорска свадба со цела низа откачени ликови кои следат серија од апсурдни чекори, во комбинација со алкохол, пукање и динамит. Оваа весела фарса ќе ги изнесе на површина и нивните најлоши лични дилеми.