Гала јули 15, 2023

СТАРИОТ ДАБ

THE OLD OAK

  • Режија:

    Ken Loach

  • Сценарио:

    Paul Laverty

  • 2023

    113 мин. (16+)

- кинематографер
Robbie Ryan
- монтажер
Jonathan Morris
- улоги
Debbie Honeywood, Andy Dawson, Reuben Bainbridge, Col Tait, Dave Turner, Ebla Mari, Abigail Lawson, Joe Armstrong, Alex White
- продуцент
Rebecca O'Brien
- продукција
Sixteen Films, Why Not Productions, Les Films du Fleuve, BBC Films
- јазик
Англиски
- држава
Обединет кралство, Франција, Белгија

„Стариот даб“ е приказна за село на северозападот на Англија, каде што рудниците се затворени, а луѓето се чувствуваат напуштени од системот. Многу од младите веќе се заминати, а местото што некогаш било успешна и горда заедница, сега мака мачи да ги зачува старите вредности. Но има сѐ поголем гнев, огорченост и недостиг на надеж. Куќите се евтини и достапни. Ова го прави идеална локација за сириските бегалци што последниве години ги прифаќа Велика Британија. Како ќе бидат примени Сиријците? И каква судбина го чека последниот паб во селото, „Стариот даб“?

Back