СОНУВАЧКИ

THE DREAMERS

SANJALICE
  • Режија:

    Vladimir Petrovic

  • Сценарио:

    Vladimir Petrovic, Matija Jovandic

  • 2024

    69 мин. (12+)

- кинематографер
Bojana Andric
- монтажер
Vladimir Petrovic, Uros Timotijevic
- улоги
Liljana Ilic, Slobodanka Miscevic, Liljana Pavlica, Snezana Juskovic Stajic, Vojislav Veljkovic, Radomir Vuckovic
- продуцент
Jordanco Petkovski
- продукција
Filmoskopija, TheNOfilm
- држава
Србија
- јазик
Српски

Во 1960-тите во Белград, главниот град на Титова комунистичка Југославија, се формира еден од првите женски рокенрол бендови на светот. Во тешки околности и соочени со предрасудите на „чуварите на јавниот морал“ за наводно ширење бунтовнички дух, тинејџерките Дода, две Лилјани и Нена со ВИС Сањалице ја освојуваат музичката сцена, рамо до рамо со машките бендови. Стекнуваат слава и одеднаш се расформираат. Ова е нивната страна на приказната.