СОБА 666

ROOM 666

CHAMBRE 666
  • Режија:

    Wim Wenders

  • Сценарио:

    Wim Wenders

  • 1982

    50 мин. (14+)

- кинематографер
Agnes Godard
- монтажер
Chantal de Vismes
- улоги
Jean-Luc Godard, Werner Herzog, Steven Spielberg, Yilmaz Güney, Michelangelo Antonioni, R. W. Fassbinder, Paul Morrissey, Mike de Leon, Monte Hellman, Romain Goupil, Susan Seidelman, Noel Simsolo, Robert Kramer, Ana Carolina, Mahroun Bagdadi, Wim Wenders
- продуцент
Chris Sievernich
- продукција
Gray City Inc.
- држава
Западна Германија, САД
- јазик
Англиски, француски, германски

За време на 35. Кански филмски фестивал во 1982 година, Вим Вендерс поканил петнаесет колеги да разговараат за иднината на кинематографијата. Собата бр. 666 во хотелот „Мартинез“. Внатре камера, магнетофон и ливче со прашање: Дали филмот е јазик што е во опасност да исчезне, уметност што умира? Секој од нив бил сам во собата и имал единаесетина минути да одговори на прашањето.