Гала јули 16, 2023

СЕТА УБАВИНА И КРВОПРОЛЕВАЊЕ

ALL THE BEAUTY AND THE BLOODSHED

  • Режија:

    Laura Poitras

  • Сценарио:

    Laura Poitras

  • 2022

    122 мин. (18+)

- кинематографер
Nan Goldin
- монтажер
Amy Foote, Joe Bini, Brian A. Kates
- улоги
- продуцент
Laura Poitras, Nan Goldin, Yoni Golijov, John Lyons, Howard Gertler
- продукција
Praxis Films, Participant
- јазик
Англиски
- држава
САД

Познатата уметница и активистка Нен Голдин е основач на групата за застапување P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now), којашто се бори за правда за жртвите зависни од опијати и го тужи семејството Саклер и нивната фармацевтска компанија „Пардју фарма“. Прошаран со снимки од животот и делата на Голдин, вклучувајќи некои од нејзините најпознати и најозлогласени изложби, филмот ја следи кампањата за борба да се отстрани презимето Саклер од некои од најпрестижните уметнички музеи на светот.

Back