ОФФ програма јули 14, 2023

ПРИСПИВНИ СИРЕНИ

SIREN LULLABIES

  • Режија:

    Kristina Atovska

  • Сценарио:

    Kristina Atovska, Viktor Petreski

  • 2022

    88 мин. (16+)

- кинематографер
Kristina Atovska
- монтажер
Majda Boshnjak Atanasovska
- улоги
/
- продуцент
Alexander Nedbaev, Viktor Petreski
- продукција
In Digital Production
- јазик
Македонски
- држава
Македонија

„Приспивни сирени“ е независен долгометражен документарен филм, кој ги покрива првите четири месеци од војната во Украина. Се работи за лична приказна, раскажана од режисерката на филмот, Кристина Атовска која беше единствената македонска новинарка во Украина и таму отиде сама. Патешествието на Кристина почнува од Лвив, преку окупиран Киев и битките на житомирскиот автопат, масакрот во Ирпин и Буча, посета на војниците на првата линија на огнот и завршува под непрекинато бомбардираниот Харков.

Back