ПОСЛЕДНИТЕ ЕВРЕИ

A NICE JEWISH BOY

LE DERNIER DES JUIFS
  • Режија:

    Noe Debre

  • Сценарио:

    Noe Debre, Elie Benchimol

  • 2024

    89 мин. (12+)

- кинематографер
Boris Levy
- монтажер
Geraldine Mangenot
- улоги
Michael Zindel, Agnes Jaoui, Solal Bouloudnine, Eva Huault
- продуцент
Benjamin Elalouf
- продукција
Moonshaker
- држава
Франција
- јазик
Француски

Белиша е фино еврејско момче. Кадрав и ноншалантен 27-годишен слабак, кој мака мачи да созрее. Сѐ уште живее со мајка си, Жизел, во сиромашна населба. По затворањето на последната синагога, затвора и последната кошер бакалница. Тоа е тоа, тие се последното еврејско семејство во околината. Но, на огромно незадоволство на Жизел, Белиша не сака да си замине. Таму се чувствува комотно и останува оптимист, и покрај сѐ почестите тензии во заедницата и сѐ полошото здравје на мајка му.