ПЕПЕЛ И ДОЛОМИТ

DOLOMITE AND ASH

ПЕПЕЛ И ДОЛОМИТ
  • Режија:

    Toma Selivanova

  • Сценарио:

    Toma Selivanova

  • 2024

    90 мин. (16+)

- кинематографер
Florian Berutti
- монтажер
Daria Danilova
- улоги
Toma Selivanova, Anton Rival, Alena Gromova, Pyotr Skvortsov, Ronald Pelin
- продуцент
Sergey Kornikhin, Simon Zakruzhniy
- продукција
Droog Drooga, Pinery
- држава
Русија
- јазик
Руски

Дина е млада руска режисерка, која работи на филм за сталинистичките репресии и големата меѓугенерациска траума што ја предизвикале и која и ден денес е присутна во Русија. Заедно со својот пријател Јохан, германски дизајнер на звук, чиј дедо исчезнал во СССР за време на Втората светска војна, заминува да ги посети поранешните советски работнички логори. Речиси пуста, на напуштената територија на Гулагот сѐ уште има траги од загинатите. Иако патувањето на некој начин им влијае терапевтски, исто така им ја става и врската на тест.