SEE селекција јули 14, 2024

ЈУРТА

DORMITORY

YURT
  • Режија:

    Nehir Tuna

  • Сценарио:

    Nehir Tuna

  • 2023

    114 мин. (16+)

- кинематографер
Florent Herry
- монтажер
Ayris Alptekin
- улоги
Doga Karakas, Can Bartu Arslan, Ozan Celik, Tansu Bicer, Didem Ellialti, Orhan Guner, Isilti Su Aylanak
- продуцент
Tanay Abbasoglu, Dorothe Beinemeier, Thierry Lenouvel
- продукција
TN Yapim, Red Balloon Film, Cine-Sud Promotion
- држава
Турција, Германија, Франција
- јазик
Турски, англиски

1997 година. Сѐ повеќе се заоструваат односите меѓу религиозните и секуларните Турци. Тазе преобратениот татко го испраќа четиринаесетгодишниот Ахмет во Јурта, исламски студентски дом, за да учи исламски вредности. Ахмет се труди да биде совршениот син, но тешко се вклопува меѓу грубите деца во Јуртата, а во секуларното училиште се чувствува изолирано и од соучениците го крие своето ново живеалиште. Единствена утеха му е новиот пријател Хакан, момче со „улична школа“, кое знае како да се носи со системот во Јуртата. Заедно сонуваат дека еден ден ќе можат да одлучуваат сами за себе.