МК кратки јули 17, 2023

ИМИЊА

NAMES

  • Режија:

    Jane Spasik

  • Сценарио:

    S.Tasev, Emilija Chochkova, Ognen Georgievski

  • 2022

    15 мин. (8+)

- кинематографер
Dejan Dimeski
- монтажер
Gorjan Atanasov
- улоги
Jakov Pavlov, Dragana Kostadinovska, Georgij Negrievski, Petar Caranovic
- продуцент
Emilija Chochkova
- продукција
Art Proekt Lab
- јазик
Македонски
- држава
Македонија

Кога Марко и неговата мајка ќе пристигнат во прифатен центар за бегалци полн со деца, жени и стари луѓе, момчето запознава двајца другари, кои му објаснуваат дека е само прашање на време кога војниците ќе донесат кутија за чевли, полна со предметите на некој од нивните татковци, кои загинале во војната. Штом ќе се сместат во центарот, едно од децата му открива на Марко дека училницата во која се сместени е проколната: смртта ќе ги посети оние чие презиме е на вратата и тие најверојатно ќе добијат кутија. Марко станува опседнат со звукот на војничкиот џип, кој ја носи кутијата од која сите се плашат и смислува план за да ја надитри Смртта.

Back