Експериментални кратки филмови

Artificial vs. Art

Штутгард интернационален фестивал на анимиран филм во соработка со институтот Гете, Скопје

14.7. | 22:00

Кинотека (внатре)

ТРИ ГРАЦИИ / THREE GRACES / DREI GRAZIEN

Времетраење:  14’
Држава: Германија
Реализација и анимација: Hanna Nordholt, Fritz Steingrobe

Првиот снимен човечки глас ги поттикнува трите сестри Фарадеј - Оптика, Акустика и Пишување да посетат неколку работилници на 20-от век во кои луѓето се поврзани со машини, за уметниците-инженери да можат да отворат нови струјни кола.

МОРА ДА ПОСТОИ НЕКАКОВ ИЗЛЕЗ ОДОВДЕ / THERE MUST BE SOME KIND OF WAY OUT OF HERE

Времетраење:  13’
Држава: Австрија, Германија
Режија: Rainer Kohlberger

Постмодерниот копнеж за моменти на спектакуларно уништување – нарушувајќи ја накратко здодевната монотонија на доцниот капиталистички потрошуваштво – ја опфаќа контрадикторноста на постмодерната поп-култура.

АИВА / AIVA

Времетраење:  13’
Држава: Германија
Режија: Veneta Androva

АИВА е уметница, анимирана со алгоритми. Но пред сѐ таа е отрезнувачки лимитирана машка технолошка визија за тоа како би можело да изгледа поголем диверзитет во уметноста.

ВРЕМЕ-ПРОСТОР / RAUM/ZEIT

Времетраење:  14’
Држава: Германија
Анимација: Subdream

Додека внатрешната убавина на дводимензионалниот Манделбротов фрактал беше позната уште од раните осумдесетти години на минатиот век, потрагата по вистинска тродимензионална претстава со слични квалитети се интензивира дури кон крајот на 2000-тите. Време/простор е приказ за дел од овие кандидати, со фокус на Mandelbulb и Mandelbox.

АВТО НОМ / AUTO NOM

Времетраење:  2’
Држава: Германија
Режија: Julius Steinhauser

„Авто Ном“ нуди оптимистична алтернатива на неочекувани последици на автономна подвижност. „Автономниот Ролф“, фиктивниот автономен класичен германски автомобил ви влегува под кожа со своето слободољубиво однесување.

ФЕСТ / FEST

Времетраење:  3’
Држава: Германија
Режија: Nikita Diakur

Снимка од улична забава. Рејв, дрон, скара и сладолед. Потоа егзибиција. Инспирирано и симулирано од Јутјуб.

СЛУЧАЕН / RANDOM

Времетраење:  5’
Држава: Австрија
Режија: Marc Adrian

Случајно избран катоден зрак е префрлен на 35мм целулоид – во таа смисла „Случаен“ може да се смета за еден од првите „компјутерски-филмови“. 

АКВАТЕКА / AQUATEQUE

Времетраење:  8’
Држава: Обединето Кралство, Германија
Режија: Einar Fehrholz, Daria Jelonek, Perry-James Sugden

„Акватека“ е краток филм што ја истражува реката Рур преку различни нови медиумски технологии. 

ХИСТЕРЕЗИС / HYSTERESIS

Времетраење: 5’
Држава: Германија
Режија: Robert Seidel

Истражување на латенција помеѓу снимањето аналогни цртежи и нивно проектирање на квир-изведувач за да се создадат подобри циклуси на фидбек за користење вештачка интелигенција за посредување на овие трансформативни репрезентации.

ГАЛАКСИЈА / GALAXY

Времетраење: 4’
Држава: Австрија, Германија
Режија: Dagmar Schurrer

Нараторот овде е самата технологија. Приказната е генерирана од алгоритам и нуди дигитална интерпретација на куса средба на љубов и разочарување.
Back