СИНОНИМИ

14-11-2019
in Category: Гала премиери
СИНОНИМИ

СИНОНИМИ

SYNONYMS
SYNONYMES

Nadav Lapid


14.11. 20:00 кино Милениум
Држава / Country: Франција, Израел, Германија / France, Israel, Germany
Јазик / Language: Француски, хебрејски, англиски / French, Hebrew, English
Времетраење / Runtime: 123’
Премиера / Release Date:
13 February 2019 (Германија / Germany) – Berlin International Film Festival

 

Режија / Director:
Nadav Lapid
Сценарио / Writers:
Nadav Lapid, Haim Lapid
Кинематографер /
Cinematography by:
Shai Goldman
Монтажа / Film Editing by:
Era Lapid, Francois Gediger, Neta Braun
Улоги / Cast:
Tom Mercier, Quentin Dolmaire, Louise Chevillotte
Продуцент / Produced by:
Said Ben Said, Michel Merkt
Продукција / Production Company:
SBS Films

 


Јоав не наидува баш на најдобар почеток во Париз. Тропа на вратата од еден стан, но открива дека е празен и, додека се капе таму, му ги крадат работите. Меѓутоа, овој млад Израелец е дојден со огромни очекувања. Решен е што поскоро да се ослободи од неговата националност. За него, тоа што е Израелец е како тумор што мора хируршки да се отстрани. Спасот го гледа во тоа да стане Французин. Со цел да го избрише потеклото, Јоав најпрво се обидува да го замени јазикот. Отсега па натаму, нема да изговори ниту збор на еврејски. Речникот станува негов постојан придружник. Задолжителните посети на Израелската амбасада го вознемируваат, неговите сограѓани ги гледа како товар. Но тестот за натурализација има и негативни страни. И младиот француски пар со кој се спријателува има доста чудни идеи за тоа како да му помогне.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Berlin International Film Festival – Golden Berlin Bear, FIPRESCI Prize (Nadav Lapid);
Hong Kong International Film Festival, Istanbul Film Festival,
IndieLisboa, Sydney Film Festival, New York Film Festival, Toronto International Film Festival, Edinburgh International Film Festival, International Cinematographers Film Festival Manaki Brothers, Odesa International Film Festival