Close
Navigation

КЛЕТНИЦИ

LES MISÉRABLES


Режија:Ladj Ly
Продуцент:Toufik Ayadi, Christophe Barral
Сценарио:Ladj Ly, Giordano Gederlini, Alexis Manenti
Кинематографер:Julien Poupard
Монтажер:Flora Volpeliere
Улоги:Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Issa Perica, Al-Hassan Ly, Almamy Kanoute, Steve Tientcheu
Продукција:2019, Франција
Јазик:Француски, бамбара
Гала премиери104 мин. (15+)

Стефан од неодамна е дел од единицата за борба против криминалот во Монфермеј, во периферијата на Париз, Франција, каде што Виктор Иго го сместил дејството на неговиот прочуен роман „Клетници“. Заедно со неговите колеги Крис и Гвада, обајцата искусни членови на тимот, брзо открива дека меѓу локалните банди владее голема тензија. Кога тројката ќе се најде во незавидна ситуација за време на едно апсење, дрон ја снима случката, заканувајќи се да ја изнесе на виделина реалноста на секојдневието.
Инспириран од париските протести во 2005 година и истоимениот краток филм на Лаџ Ли, „Клетници“ претставува провокативно проникнување во тензиите меѓу жителите на соседството и полицијата.

ГРАДСКИ ПАРК