Close
Navigation

СЕЛЕКТОР НА ОФИЦИЈАЛНА СЕЛЕКЦИЈА И SEE ПРОГРАМАТА

БЕРНД БУДЕР
Програмски директор, Котбус филм фестивал

Тешко е да се пронајдат вистинските зборови во моментов. Надежите и стравовите ги мериме во бранови, како што се движи политиката. Границите – затворени. Економијата – сериозно оштетена. Душите – веќе ранети. Умовите – помеѓу страв, гнев и надеж. Иднината – во моментов само предвидливо ограничена. Зјапаме, како зајак пред змија, во бесконечните корона вести. Со страв ги регистрираме бројките на новозаразени, читаме за замор и нарушувања на срцевиот мускул, „ремдесивир“ и „Спутник-В“, скептично гледаме на журкаџиите што го негираат постоењето на корона. Посочуваат кон Шведска – не е толку лошо – но ги игнорираат старите луѓе т.н. „ризични групи“, кои се кријат во своите домови уште од март, со ограничени социјални контакти.
Сепак, се чини како секој филмски фестивал да е вон времето. Со протагонисти што не ги почитуваат мерките за дистанца. Јунаци без маски. Безделничари што шетаат по улици во преголеми групи. Убави времиња беа тоа. Но приказните за созревањето како „Кожурец“ или „ФОМО“ не се само носталгичен поглед кон едно време што неочекувано заврши. Исто како и другите наслови од годинешнава официјална селекција, тие нѐ потсетуваат дека останатите теми сѐ уште постојат, дека дискурсот како ќе ја обликуваме социјалната интеракција станува уште поважен. Денес, луѓето честопати зборуваат за системски важни и несистемски важни индустрии. На прв поглед, културата и филмот не припаѓаат во нив. Меѓутоа, баш кога егзистенцијалните стравови и сценаријата за дислокација ги продлабочуваат социјалните расколи во „новата нормалност“, културата е таа што може да се справи со решавање на овие проблеми. Да нè натера да зборуваме за јазот меѓу младите и старите, култивираните и стабилните, вештачките светови и реалниот живот. Да размислиме како можеме да ги надминеме границите и да преземеме одговорност за себе и сѐ. За да останеме здрави, нешто што го посакувам секому, мора да бидеме внимателни. За да останеме будни, потребен ни е дијалог. Едното и другото одат рака под рака. Филмот и културата помагаат.