ЗЛАТНАТА РАКАВИЦА

09-11-2019
in Category: Гала премиери
ЗЛАТНАТА РАКАВИЦА

ЗЛАТНАТА РАКАВИЦА

THE GOLDEN GLOVE
DER GOLDENE HANDSCHUH

Fatih Akin


9.11. 20:00 кино Милениум    |    R  10.11. 15:00 кино Милениум
Држава / Country: Германија, Франција / Germany, France
Јазик / Language: Германски, грчки / German, Greek
Времетраење / Runtime: 115’
Премиера / Release Date:
9 February 2019 (Германија / Germany) – Berlin International Film Festival

 

Режија / Director:
Fatih Akin
Сценарио / Writers:
Fatih Akin, Heinz Strunk
Кинематографер / Cinematography by:
Rainer Klausmann
Монтажа / Film Editing by:
Andrew Bird, Franziska Schmidt-Karner
Улоги / Cast:
Jonas Dassler, Margarete Tiesel, Katja Studt, Adam Bousdoukos, Marc Hosemann
Продуцент / Produced by:
Fatih Akin, Nurham Sekerci-Porst, Herman Wiegel
Музика / Music by:
FM Einheit
Продукција / Production Company:
Bombero International

 


Областа Сент Паули во Хамбург во седумдесеттите години на минатиот век е населба позната по ноќниот живот и нејзините ноќни фигури: пијаници и проститутки, коцкари и разни други осамени души. Еден од нив е и Фриц Хонка, кус маж со очила со дебели рамки и беден лик. Неквалификуван работник, собира осамени постари жени, пијаници, од еден локален бар наречен „Златната ракавица“. Никој не сфаќа дека тој ги претепува и дави овие жени во неговиот стан на поткровјето и дека потоа им ги сече телата и остатоците ги крие во ѕидот. Потоа остава мирисни освежувачи за воздух во целата зграда за да го прикрие мирисот на распаднати тела, а за лошата смрдеа го обвинува грчкото семејство што живее до него.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
German Film Awards – Best Makeup;
German Screen Actors Award – Best Cameo;
Berlin International Film Festival, Imagine Film Festival, Lyon Festival Hallucinations Collectives, Bucheon International Fantastic Film Festival, Odesa International Film Festival, Octopus Film Festival, New Horizons Film Festival, International Film Festival Cinematik