ЖИТИЕТО НА БРАЈАН

12-11-2019
in Category: Monty Python
ЖИТИЕТО НА БРАЈАН

ЖИТИЕТО НА БРАЈАН

MONTY PYTHON’S LIFE OF BRIAN

Terry Jones


12.11. 22:00 Џебно кино
Држава / Country: Велика Британија / United Kingdom
Јазик / Language: Англиски, латински / English, Latin
Времетраење / Runtime: 94’
Премиера / Release Date:
17 August 1979 (САД / USA)

 

Режија / Director:
Terry Jones
Сценарио / Writers:
Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin
Кинематографер /
Cinematography by:
Peter Biziou
Монтажа / Film Editing by:
Julian Doyle
Улоги / Cast:
Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, Terence Bayler, Carol Cleveland, Kenneth Colley, Neil Innes, Charles McKeown, John Young
Продуцент / Produced by:
John Goldstone
Музика / Music by:
Geoffrey Burgon
Продукција / Production Company:
HandMade Films, Python (Monty) Pictures

 


Брајан Коен е обичен млад Евреин, но преку низа смешни настани добива репутација на Месија. Кога не ги избегнува своите следбеници или не се расправа со неговата крескава мајка, несреќниот Брајан е принуден да се спротивстави на расипаниот Понтиј Пилат и членовите опседнати со акроними на едно сепаратистичко движење. Проткаена со препознатливата апсурдност на Монти Пајтон, приказната на Брајан почнува да тече според библиската традиција, но со многу повеќе смеа.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Filmquart Film Festival 2004, Copenhagen International Film Festival 2005, Oslo International Film Festival 2009