ЗАЈДИСОНЦЕ

ЗАЈДИСОНЦЕ

ноември 10, 2018
во Категорија: 10.11. (сабота), 11.11. (недела), cinedays2018, Гала Премиера
4036 14
ЗАЈДИСОНЦЕ

SUNSET
NAPSZÁLLTA

László Nemes

10. 11. | 22:30 | кино Милениум
11. 11. | 15:00 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 142’
Држава / Country: Унгарија, Франција / Hungary, France
Јазик / Language: Унгарски / Hungarian
Премиера / Release Date: 3 септември 2018 (Италија) / 3 September 2018 (Italy) – Venice Film Festival

Режија / Director: László Nemes
Сценарио / Writers: László Nemes, Clara Royer, Matthieu Taponier
Продуцент / Produced by: Gábor Sipos, Gábor Rajna
Музика / Music by: László Melis
Продукција / Production Company: Laookoon Filmgroup, Playtime Production, Hungarian National Film Fund
Кинематограф/ Cinematography by: Matyas Erdely
Монтажа / Film Editing by: Matthieu Taponier
Улоги / Cast: Jakab Juli, Sussane Wuest, Vlad Ivanov, Bjorn Freiberg, Judit Bardos, Monika Balsai, Levente Molnar

Дејството е сместено во Будимпешта во 1913 г., кога градот се сметал за срце на Европа. Драмата ја следи дваесетгодишната Ирис Лејтер, која пристигнува во унгарскиот главен град, откако помладите години ги минала во сиропиталиште, во надеж дека ќе работи како модистка во легендарната продавница за шапки што им припаѓала на нејзините покојни родители. Таа одеднаш е соочена со нејзиното минато и почнува да бара одговори за нејзиното семејство, при што наидува на мрачни тајни.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Venice Film Festival – FIPRESCI Prize (László Nemes);
Jameson CineFest – Miskolc International Film Festival – Special Prize of the Jury (László Nemes);
Toronto International Film Festival; Zurich Film Festival; Reykjavik International Film Festival; London Film Festival