ЗАБРАНЕТО ПУШЕЊЕ ВО САРАЕВО

ЗАБРАНЕТО ПУШЕЊЕ ВО САРАЕВО

ноември 15, 2017
во Категорија: 15.11. (среда), cinedays2017, Музички документарни филмови
2239 9
ЗАБРАНЕТО ПУШЕЊЕ ВО САРАЕВО

NO SMOKING IN SARAJEVO
Gianluca Loffredo

15. 11. | 20:00 | Џебно кино

Времетраење / Runtime: 52’
Држава / Country:
Франција, Италија, БиХ / France, Italy, Bosnia and Herzegovina
Јазик / Language: Босански, српски, италијански / Bosnian, Serbian, Italian

Режија / Director: Gianluca Loffredo
Продуцент / Produced by:
Gildas Nivet
Монтажа / Film Editing by:
Gianluca Loffredo
Продукција / Production Companies:
Grenouilles Productions, Colibri Film, Chacapa Studio

До 1991 Неле Карајлиќ и Сејо Сексон заедно се фронтмени на едно од најголемите екс-ју рок имиња Забрањено пушење. По нивната разделба, Неле продолжува да свири со The No Smoking Orchestra, познати и низ светот и поврзани и со режисерот Емир Кустурица. Истовремено Сејо Сексон продолжува да реди успеси со Забрањено пушење, другата верзија на заедничкиот бенд. Сејо е Босанец, Неле е Србин. Поминаа 20 години откако овие двајца стари соседи и пријатели последен пат се виделе. Споени за музика, а разделени поради војната, нивната приказна е огледало на земјите од регионот.