ЖАБА

ЖАБА

ноември 15, 2017
во Категорија: 15.11. (среда), cinedays2017, СинеБалкан
2336 9
ЖАБА

ŽABA
FROG
Tamara Drakulić

15. 11. | 21:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 78’
Држава / Country: Босна и Херцеговина, Македонија, Србија, Хрватска / Bosnia and Herzegovina, Macedonia, Serbia, Croatia
Јазик / Language: Босански / Bosnian

Режија / Director: Elmir Jukić
Сценарио / Writers: Pjer Žalica, Elmir Jukić (screenplay), Dubravko Mihanović (writer)
Продуцент / Produced by: Ademir Kenović
Музика / Music by: Dino Sukalo
Продукција / Production Company: Refresh Sarajevo, Skopje Film Studiom (MK), Living Pictures (SR), Propeler Film (HR)
Кинематограф / Cinematography by: Dejan Dimeski
Монтажа / Film Editing by: Vladimir Gojun
Улоги / Cast: Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka, Moamer Kasumović

Зеко, бербер и поранешен војник, кој страда од посттрауматски стрес синдром, ги кани брат му Брацо и пријателот Швабо на прославата за празникот Бајрам. Тој има намера да го искористи празничното расположение и да го замоли брат му, коцкар и алкохоличар, да ги промени лошите животни навики. Брацо не сака да го слуша и не го сфаќа разговорот сериозно. Зеко става жилет под вратот на брата си, присилувајќи го да вети дека ќе се промени. Брацо бесен си заминува и му кажува на Зеко дека никогаш повеќе не сака да го види, додека Шбаво му предлага на Зеко да оди на психијатар. Сам, без единствениот пријател и без својот брат, Зеко решава да се убие, додека не го спречи Муки, млад човек што продава книги од врата на врата.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Sarajevo Film Festival Audience award