ЗА БЕСКОНЕЧНОСТА

11-11-2019
in Category: Гала премиери
ЗА БЕСКОНЕЧНОСТА

ЗА БЕСКОНЕЧНОСТА

ABOUT ENDLESNESS
OM DET OÄNDLIGA

Roy Andersson


11.11. 22:00 кино Милениум    |    R  12.11. 15:00 кино Милениум
Држава / Country: Шведска, Германија, Норвешка / Sweden, Germany, Norway
Јазик / Language: Шведски / Swedish
Времетраење / Runtime: 78’
Премиера / Release Date:
3 September 2019 (Италија / Italy) – Venice International Film Festival

 

Режија / Director:
Roy Andersson
Сценарио / Writers
Roy Andersson
Кинематографер /
Cinematography by:
Gergely Pelos
Монтажа / Film Editing by:
Johan Carlsson, Kalle Boman, Roy Andersson
Улоги / Cast:
Jan-Eje Ferling, Martin Serner, Bengt Bergius, Tatiana Delaunay, Anders Hellstrom, Thore Flygel
Продуцент / Produced by:
Pernilla Sandström, Johan Carlsson
Продукција / Production Company:
Roy Andersson Film Produktion

 


Отсликување на човековиот живот во сета негова убавина и суровост, неговиот раскош и баналност. Талкаме, како низ сон, нежно водени од нашиот наратор во стилот на Шехерезада. Неважни моменти се прикажани со еднакво значење како важни историски настани: пар лебди над разрушениот Келн; на пат кон роденденска забава, еден татко застанува да ги врзе врвците на неговата ќерка среде дожд; девојки тинејџерки танцуваат пред кафуле; поразена војска маршира кон воен логор. Истовремено и ода и тажачка. „Во Бесконечноста“ претставува калеидоскоп на сѐ што е вечно човечко, бескрајна приказна за ранливоста на постоењето.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Venice Film Festival – Silver Lion for Best Director (Roy Andersson);
Venice Film Festival, Toronto International Film Festival