YOU'LL NEVER WALK ALONE

YOU’LL NEVER WALK ALONE

ноември 11, 2018
во Категорија: 11.11. (недела), cinedays2018, Музички документарни филмови
4017 14
YOU’LL NEVER WALK ALONE

YOU’LL NEVER WALK ALONE
André Schäfer

11. 11. | 21:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 99’
Држава / Country: Германија / Germany
Јазик / Language: Германски, англиски, унгарски / German, English, Hungarian
Премиера / Release Date: 31 март 2017 (Германија) / 31 March 2017 (Germany)

Режија / Director: André Schäfer
Сценарио / Writers: Hartmut Kasper
Продуцент / Produced by: Marianne Schäfer
Музика / Music by: Ritchie Staringer
Продукција / Production Company: Florianfilm GmbH
Кинематограф/ Cinematography by: Andy Lehmann
Монтажа / Film Editing by: Fritz Busse
Улоги / Cast: Joachim Król, Mavie Hörbiger, Rob Ashford, Neil Atkinson, Campino, Jacques d’Amboise, Norbert Dickel, Enikö Eszenyi, Jan-Henrik Gruszecki, Rob Gutmann, Karsten Haug, Thomas Hengelbrock, Thomas Henneböhl, Simon Hughes, Damian Kavanagh

You’ll Never Walk Alone ја раскажува приказната за една песна што стана пример за глобална народна песна. Секој викенд, стотици илјади фудбалски навивачи ја пеат на стадионите низ светот. Но, кој знае дека корените на песната нѐ водат во Будимпешта во годината 1909 – до еден млад драматург и драма наречена „Лилиом“?
Ќе го искусиме одново патешествието на песната, која тргнала оттаму и ќе се внесеме во разните различни светови: софистицираните и уметничките социјални кругови на Хабсбуршката империја, екстравагантноста на Берлин во 20-те, сјајот на Холивуд од 40-те и 50-те, работничката класа од Ливерпул во 60-те и глобалната фудбалска навивачка култура.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Munich International Documentary Film Festival; SWR Doku Festival