ВЛАТКО ГАЛЕВСКИ

ВЛАТКО ГАЛЕВСКИ

ВЛАТКО ГАЛЕВСКИ

Влатко Галевски од 1988 – 1993 работи како уредник на видеоизданијата на Македонија Филм Скопје. Од 1993 – 1998 година е уредник на филмската програма на А1 Телевизија и автор на емисиите „Синема“ и „Синеманија“.

Од позначајните работи во неговата кариера, се јавува како продуцент, директор на фотографија и коавтор на музиката во филмот „Маклабас“ во режија на Александар Станковски. Меѓу другото, се јавува и како актер во филмот „Самит на Шаманите“, исто во режија на Александар Станковски. Автор е на две книги, „Фацерија“ (2010) и „Исповедни финеси“ (2015).

Од 2001-2011 год. работи како уредник за култура и уметност во неделникот/месечникот Форум и уредник за специјални проекти во истиот.

Во изминатите 20 години работи како радиоводител на неговата авторска емисија, Слушајте филм, денес на Метрополис радио.

Влатко Галевски е уметнички соработник и селектор за четири концерти на филмска музика со Македонската филхармонија во периодот од 2010-2011.

Во својата кариера, впишан е и како претседател на неколку филмски фестивалски жирија на фестивали како Астерфест, CINEDAYS, ЕХО – фестивал на планинарски филм и Македокс.

Тој е и автор на преку 600 филмски рецензии во домашни и странски списанија како Екран, За Македонцките работи, Форум, Фокус, Кинопис, Сарајевске свеске и многу други.