ВИА КАРПАТИЈА

ВИА КАРПАТИЈА

ноември 17, 2018
во Категорија: 17.11. (сабота), cinedays2018, Официјална Селекција
4274 13
ВИА КАРПАТИЈА

VIA CARPATIA
Klara Kochańska, Kasper Bajon

17. 11. | 19:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 75′
Држава / Country: Полска, Македонија, Чешка / Poland, Macedonia, Czech Republic
Јазик / Language: Полски, англиски / Polish, English
Премиера / Release Date: 30 јуни 2018 (Чешка) / 30 Juny 2018 (Czech Republic) – Karlovy Vary  Film Festival

Режија / Directors: Klara Kochańska, Kasper Bajon
Сценарио / Writers: Klara Kochańska, Julia Kijowska, Piotr Borowski
Продуцент / Produced by: Agnieszka Kurzydlo
Консултант за музика / Music Consultant: Jan Duszyński
Дизајн на звук / Sound Design: Michal Fojcik MPSE, Bartolomej Bogacki
Продукција / Production Company: MD4 Sp.z.o. – Mental Disorder 4
Копродукција / Co-Production Companies: Sektor Film, Heaven’s Gate, Chimney Poland, Sound Mind, Kijora Film
Кинематографер / Cinematography by: Zuzanna Kernbach, Julian A.Ch. Kernbach
Монтажа / Film Editing by: Barbara Fronc, Marcin Sucharski
Улоги / Cast: Julia Kijowska, Piotr Borowski, Bajram Severdžan, Dorota Pomykala

Пјотр и Јулија со месеци го планираат нивниот одмор. Тие дури се имаат погрижено со себе да го поведат и нивното домашно милениче – желка. За жал, плановите ќе им ги расипе мајката на Пјотр: таа сака Пјотр да го донесе дома неговиот татко, бегалец, кој со месеци престојува во еден од бегалските кампови во Грција. И покрај сомневањата, Пјотр се согласува да се нафати на предизвикот. Па така, наместо „ол инклузив“ одмор, брачниот пар го започнува напорното патување на југ, при што обајцата ќе бидат приморани да одговорат на некои суштински прашања.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Karlovy Vary Film Festival, East of the West Competition – World premiere; Transatlantyk Film Festival; Film and Art Festival Two Riversides; New Horizons FF; Tofifest IFF; Polish Film Festival – Melbourne, Australia; Vancouver Polish Film Festival; Festival of European Film CINEDAYS