УБИСТВОТО НА СВЕТИОТ ЕЛЕН

УБИСТВОТО НА СВЕТИОТ ЕЛЕН

ноември 12, 2017
во Категорија: 12.11. (недела), 13.11. (понеделник), cinedays2017, Гала Премиера
2623 8
УБИСТВОТО НА СВЕТИОТ ЕЛЕН

THE KILLING OF THE SACRED DEER
Yorgos Lanthimos

12. 11. | 22:00 | кино Милениум

13. 11. | 15:00 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 109’
Држава / Country: Велика Британија, Ирска / UK, Ireland
Јазик / Language: Англиски / English

Режија / Director: Yorgos Lanthimos
Сценарио / Writers: Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou
Продуцент / Produced by: Yorgos Lanthimos, Ed Guiney, Andrew Lowe,
Музика / Music by: Johnnie Burn
Продукција / Production Company: Element Pictures, A24, Film4
Кинематограф / Cinematography by: Thimios Bakatakis
Монтажа / Film Editing by: Yorgos Mavropsaridis
Улоги / Cast: Nicole Kidman, Alicia Silverstone, Colin Farrel, Barry Keoghan, Raffey Kassidy, Bill Kamp

Д-р Стивен Марфи е познат кардиоваскуларен хирург, кој живее во беспрекорен дом со сопругата и двете деца. Од маргините на неговата идилична приградска егзистенција демне Мартин, тинејџер без татко, кој се наметнува себеси во животот на докторот на постепено вознемирувачки начини. Набрзо, целосниот опсег на намерата на Мартин станува заканувачки јасен кога тој ќе го соочи Стивен со одамна заборавена трансгресија, којашто засекогаш ќе го уништи неговиот домашен рај.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Cannes Film Festival – Best Screenplay