ТОВАР

ТОВАР

ноември 17, 2018
во Категорија: 17.11. (сабота), cinedays2018, Официјална Селекција
4186 13
ТОВАР

THE LOAD
TERET
Ognjen Glavonić

17. 11. | 21:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 98′
Држава / Country: Србија, Франција, Хрватска, Иран, Катар / Serbia, France, Croatia, Iran, Qatar
Јазик / Language: Српски / Serbian
Премиера / Release Date: 12 мај 2018 (Франција) / 12 May 2018 (France) – Cannes Film Festival

Режија / Director: Ognjen Glavonić
Сценарио / Writers: Ognjen Glavonić
Продуцент / Produced by: Sophie Erbs, Ognjen Glavonić, Stefan Ivančić, Dragana Jovović
Продукција / Production Company: Cinémadefacto, Kinorama, Non-Aligned Films, Three Gardens Film
Кинематографер / Cinematography by: Tatjana Krstevski
Монтажа / Film Editing by: Jelena Maksimović
Улоги / Cast: Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Ivan Lučev, Igor Benčina

Влада работи како возач на камион за време на бомбардирањето на НАТО на Србија во 1999 година. Откако ќе се нафати да превезе мистериозен товар од Косово до Белград, тој вози низ непозната територија, обидувајќи се да се снајде во една земја осакатена од војната. Тој знае дека откако ќе ја заврши работата, ќе мора да се врати дома и да се соочи со последиците од неговите дела.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Art Film Festival – Blue Angel – Best Director (Ognjen Glavonić);
Molodist Internatonal Film Festival – Special Jury Diploma (Ognjen Glavonić);
Sakhalin International Film Festival – Special Jury Prize (Ognjen Glavonić);
Sarajevo Film Festival – Heart of Sarajevo – Best Actor (Leon Lučev);
Cannes Film Festival; Haifa International Film Festival; Toronto International Film Festival