СВИРКАЧИТЕ

12-11-2019
in Category: Гала премиери
СВИРКАЧИТЕ

СВИРКАЧИТЕ

THE WHISTLERS
LA GOMERA

Corneliu Porumboiu


12.11. 22:00 кино Милениум

 

13.11. 15:00 кино Милениум
Држава / Country: Романија, Франција, Германија, Шведска / Romania, France, Germany, Sweden
Јазик / Language: Романски, англиски, силбо гомеро / Romanian, English, Silbo Gomero
Времетраење / Runtime: 97’
Премиера / Release Date:
18 May 2019 (Франција / France) – Cannes Film Festival

 

Режија / Director:
Corneliu Porumboiu
Сценарио / Writers:
Corneliu Porumboiu
Кинематографер /
Cinematography by:
Tudor Mircea
Монтажа / Film Editing by:
Roxana Szel
Улоги / Cast:
Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazar, Agusti Villaronga, Antonio Buil, Sabin Tambrea
Продуцент / Produced by:
Patricia Poienaru, Marcela Ursu
Продукција / Production Company:
42 Km Film, Komplizen Film, Les Films du Worso

 


Кристи, романски полицаец, кој е свиркач за мафијата, ќе оди на островот Ла Гомера за да научи древен свиркачки јазик. Во Романија е под постојан полициски надзор и со помош на овој кодиран јазик ќе може да продолжи да комуницира со мафијашите за да го извлече Золт од затвор. Золт е единствениот што знае каде се скриени триесетте милиони евра.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Cannes Film Festival, Sydney Film Festival, Munich International Film Festival, Toronto International Film Festival, New York Film Festival, New Horizons Film Festival, Vancouver International Film Festival, London Film Festival, Chicago International Film Festival