СВЕТ ВОЗДУХ

СВЕТ ВОЗДУХ

ноември 13, 2017
во Категорија: 13.11. (понеделник), cinedays2017, Официјална Селекција
2340 8
СВЕТ ВОЗДУХ

AVIR KADOSH
HOLY AIR
Shady Srour

13. 11. | 19:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 81’
Држава / Country: Израел / Israel
Јазик / Language: Арапски, хебрејски, англиски, италијански, француски / Arabic, Hebrew, English, Italian, French

Режија / Director: Shady Srour
Сценарио / Writers: Shady Srour
Продуцент / Produced by: Ilan Moskovitch, Shady Srour
Музика / Music by: Habib Shadah
Продукција / Production Company: Tree M Productions, Cinema Virgin
Кинематограф / Cinematography by: Daniel Miller
Монтажа / Film Editing by: Naman Mishra
Улоги / Cast: Shady Srour, Laetitia Eido, Shmulik Calderon, Tarik Copti, Dalia Okal, Byan Anteer

Адам е Арап христијанин, кој живее во Назарет – член на малцинство што исчезнува во малцинство во Светата Земја и Блискиот Исток. Неговата сопруга Ламија е силна, убава и прогресивна арапска жена, која води организација за права на жените. Кога Адам ќе чуе дека Ламија е бремена и неговиот татко ќе падне тешко болен, тој прави проценка на сопствениот живот и сфаќа дека нема постигнато многу. И покрај сите пропаднати идеи за бизнис досега, решава да се обиде уште еден, последен пат и овој пат да направи нешто навистина големо. А постои ли нешто подобро за продавање во Светата Земја од самиот воздух?

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Jerusalem Film Festival – FIPRESCI Award for Israeli First Film