СТУДЕНА ВОЈНА

СТУДЕНА ВОЈНА

ноември 11, 2018
во Категорија: 11.11. (недела), 12.11. (понеделник), cinedays2018, Гала Премиера
4276 14
СТУДЕНА ВОЈНА

COLD WAR
ZIMNA WOJNA

Paweł Pawlikowski

11. 11. | 20:00 | кино Милениум
12. 11. | 15:00 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 88’
Држава / Country: Полска, Франција, Велика Британија / Poland, France, UK
Јазик / Language: Полски, француски, германски, хрватски, италијански, руски / Polish, French, German, Croatian, Italian, Russian
Премиера / Release Date: 10 мај 2018 (Франција) / 10 May 2018 (France) – Cannes Film Festival

Режија / Director: Paweł Pawlikowski
Сценарио / Writers: Paweł Pawlikowski, Janusz Głowacki
Продуцент / Produced by: Ewa Puszczynska, Tanya Senghatchian
Музика / Music by: Opus Film, Apocalypso Pictures, BFI Film Fund, Film4, Protagonist Pictures, MK2 Productions
Продукција / Production Company: Opus Film, Apocalypso Pictures, BFI Film Fund, Film4, Protagonist Pictures, MK2 Productions
Кинематограф/ Cinematography by: Łukasz Żal
Монтажа / Film Editing by: Jaroslaw Kaminski
Улоги / Cast: Joana Kulig, Tomasz Kot, Agata Kulesza, Borys Szyc, Cèdric Kahn, Jeanne Balibar

Филмот зборува за страсната љубовна приказна помеѓу двајца луѓе, кои поради нивното различно потекло и карактери на прв поглед делуваат неспоиво, но сепак се судбински предодредени еден за друг. Сместен во времето на студената војна во педесеттите години на минатиот век во Полска, Берлин, Југославија и Париз, филмот опишува една невозможна љубов во невозможни времиња.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Cannes Film Festival – Best Director (Paweł Pawlikowski);
Polish Film Festival – Golden Kangaroo – Best Film, Golden Lion – Best Film, Best Editing, Best Sound;
Karlovy Vary International Film Festival; Sarajevo Film Festival; Toronto International Film Festival; San Sebastián Film Festival; Manaki Brothers Film Festival; New York Film Festival