СТУДЕН НОЕМВРИ

14-11-2019
in Category: СинеБалкан
СТУДЕН НОЕМВРИ

СТУДЕН НОЕМВРИ

COLD NOVEMBER
NËNTOR I FTOHTË

Ismet Sijarina


14.11. 19:00 кино Фросина
Држава / Country: Косово, Албанија, Северна Македонија / Kosovo, Albania, North Macedonia
Јазик / Language: Албански / Albanian
Времетраење / Runtime: 93’
Премиера / Release Date:
27 September 2018 (Шпанија / Spain) – San Sebastian Film Festival

 

Режија / Director:
Ismet Sijarina
Сценарио / Writers:
Ismet Sijarina, Arian Krasniqi
Кинематографер /
Cinematography by:
Sevdije Kastrati
Монтажа / Film Editing by:
Vladimir Pavlovski
Улоги / Cast:
Kushtrim Hoxha, Adriana Matoshi, Fatmir Spahiu, Emir Hadzihafizbegovic, Bislim Mucaj, Gordana Boban, Lum Veseli, Maylinda Kosumovic, Nata Zeqiri Berisha, Irena Cahani
Продуцент / Produced by:
Fatmir Spahiu
Музика / Music by:
Jericho
Продукција / Production Company:
Buka Production, AlbaSky Film, Thumbs Up, Audiohouse

 


На почетокот на деведесеттите години на минатиот век, Југословенската влада ја одзема автономијата на Косово, го распушта собранието и ја затвора Националната телевизија. Сите институции добиваат нови управни органи, додека повеќето граѓани реагираат со мирни демонстрации. За време на овој тежок период, Фадиљи, кој работи како архивар, мора да одбере меѓу две опции, иако е свесен дека двете се погрешни. На тој начин, тој неволно и против своја желба го „јаде“ срамот, го трпи притисокот од сите страни и се справува со лошата репутација со една единствена цел: да обезбеди средства за своето семејство.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Bosphorus Film Festival – Best Actor (Kushtrim Hoxha);
Zurich Film Festival – Best Film – Audience Award (Ismet Sijarina, Fatmir Spahiu);
San Sebastian Film Festival, Thessaloniki International Film Festival, Goteborg Film Festival, RiverRun International Film Festival, Spokane International Film Festival, Kosmorama, Trondheim Internasjonale Filmfestival, Duhok International Film Festival