СРЕЌНИОТ ПРИНЦ

СРЕЌНИОТ ПРИНЦ

ноември 8, 2018
во Категорија: 8.11. (четврток), 9.11. (петок), cinedays2018, Гала Премиера
4161 15
СРЕЌНИОТ ПРИНЦ

THE HAPPY PRINCE
Rupert Everett

08. 11. | 22:00 | кино Милениум
09. 11. | 17:30 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 105’
Држава / Country: Велика Британија, Белгија, Италија, Германија / UK, Belgium, Italy, Germany
Јазик / Language: Англиски, италијански, француски / English, Italian, French
Премиера / Release Date: 21 јануари 2018 (САД) / 21 January 2018 (USA) – Sundance Film Festival

Режија / Director: Rupert Everett
Сценарио / Writers: Rupert Everett
Продуцент / Produced by: Sébastien Delloye, Phillip Kreuzer, Jörg Schulze
Музика / Music by: Gabriel Yared
Продукција / Production Company: Maze Pictures, Entre Chiens et Loups
Кинематограф/ Cinematography by: John Conroy
Монтажа / Film Editing by: Nicolas Gaster
Улоги / Cast: Rupert Everett, Colin Firth, Emily Watson, Colin Morgan, Edwin Thomas, Tom Wilkinson

Кон крајот на 19 век, наконтениот Оскар Вајлд е миленик на лондонската елита – остроумен, духовит и скандалозен. Меѓутоа, неговата отворена сексуалност е премногу за времето во кое живее и поради тоа го затвораат во затвор. Осиромашен и погоден од тешка болест, кога ќе биде ослободен бара егзил во Париз. По неуспешниот обид да се смири со неговата сопруга, тој ја продолжува врската со младиот лорд Даглас, која го води до целосна пропаст. Сѐ што му е преостанато се само неговите надреални приказни, со кои го освојува вниманието на две момчиња од улица. Со поддршка на верните пријатели, кои се обидуваат да го заштитат од неговите ексцеси, тој успева да си ги поврати шармот и иронијата до самиот крај: „Или си оди овој грозен тапет или си одам јас…“

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Bavarian Film Award – Best Production (Phillip Kreuzer, Jörg Schulze);
Sundance Film Festival; Berlin International Film Festival; Los Angeles Film Festival; Vancouver International Film Festival; Cinelibri International Book&Movie festival