СОСЕДИ

СОСЕДИ

ноември 15, 2018
во Категорија: 15.11. (четврток), cinedays2018, МК во ЕУ
4296 13
СОСЕДИ

NEIGHBORS
MEZOBLEBI
Gigisha Abashidze

15. 11. | 19:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 90’
Држава / Country: Грузија, Македонија / Georgia, Macedonia
Јазик / Language: Грузиски / Georgian
Премиера / Release Date: 2018, (Канада) / 2018, (Canada) Montreal film festival

Режија / Director: Gigisha Abashidze
Сценарио / Writers:
Gigisha Abashidze
Продуцент / Produced by:
Lasha Khalvashi, Svetozar Ristovski
Музика / Music by:
Rezo Kiknadze
Продукција / Production Company:
Artizm Studio
Кинематографер / Cinematography by: Dejan Dimeski
Монтажа / Film Editing by: Caucasian Film Service
Улоги / Cast:
Tornike Gogorichiani, Ia Sukhitashvili, George Bochorishvili, Nino Koridze

Соседите во еден двор во стариот дел на Тбилиси, иако сиромашни, живеат како едно големо семејство, додека еден ден не дојде инвеститор што ќе им понуди голема сума пари за нивните полусрушени, трошни куќарки. Невработените и мрзеливи соседи, кои сонувале за ваква ситуација, се пресреќни. Меѓутоа, има еден сосед, трудољубивиот и вреден Џиа, што ја одбива понудата. Откако ќе пропаднат сите обиди да ја продаде куќата, ден пред соседите да треба да ја прифатат или одбијат понудата, Џиа е најден убиен во неговиот дом. Сите останати соседи остануваат во дворот, каде што сега секој се сомнева во другиот.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Montreal film festival