СМИСЛАТА НА ЖИВОТОТ

13-11-2019
in Category: Monty Python
СМИСЛАТА НА ЖИВОТОТ

СМИСЛАТА НА ЖИВОТОТ

MONTY PYTHON’S THE MEANING OF LIFE

Terry Jones, Terry Gilliam


13.11. 21:00 кино Фросина
Држава / Country: Велика Британија, САД / United Kingdom, USA
Јазик / Language: Англиски / English
Времетраење / Runtime: 107’
Премиера / Release Date:
31 March 1983 (САД / USA)

 

Режија / Director:
Terry Jones, Terry Gilliam
Сценарио / Writers:
Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin
Кинематографер / Cinematography by:
Peter Hannan
Монтажа / Film Editing by:
Julian Doyle
Улоги / Cast:
Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, Carol Cleveland, Simon Jones, Patricia Quinn, Judy Loe, Andrew MacLachlan, Mark Holmes
Продуцент / Produced by:
John Goldstone
Музика / Music by:
John Du Prez
Продукција / Production Company:
Celandine Films, The Monty Python Partnership, Universal Pictures

 


„Смислата на животот“ е скеч-филм поврзан како студија за опасноста и апсурдноста на човековото постоење – опис што не опишува доволно колку филмот е всушност смешен. Во него има крв, секс и насилство, како и едни од најдобрите реплики од сите досегашни нивни дела на тема раѓање, смрт и сите здодевни работи во текот на животот помеѓу. Визуелно доаѓа како мешавина на Федерико Фелини, Ингмар Бергман и Базби Беркли, со проектили од повраќање! Но суштинската порака на филмот е едноставна и убава: Сите ние сме родени чуда и зошто да не бидеме добри со сите останати родени чуда.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Cannes Film Festival – Grand Prize of the Jury (Terry Jones);
Old Town Taito International Comedy Film Festival 2010