СЛИКОВНИЦА

СЛИКОВНИЦА

ноември 14, 2018
во Категорија: 14.11. (среда), 15.11. (четврток), cinedays2018, Гала Премиера
4189 13
СЛИКОВНИЦА

THE IMAGE BOOK
LE LIVRE D’IMAGE

Jean-Luc Godard

14. 11. | 22:30 | кино Милениум
15. 11. | 15:00 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 84’
Држава / Country: Швајцарија, Франција / Switzerland, France
Јазик / Language: Француски, англиски, арапски, италијански / French, English, Arabic, Italian
Премиера / Release Date: 11 мај 2018 (Франција) / 11 May 2018 (France) – Cannes Film Festival

Режија / Director: Jean-Luc Godard
Сценарио / Writers: Jean-Luc Godard
Продуцент / Produced by: Fabrice Aragno
Музика / Music by: Fabrice Aragno, Mitra Farahani
Продукција / Production Company: Casa Azul Films, Ecran Noir Productions
Кинематограф/ Cinematography by: Fabrice Aragno
Монтажа / Film Editing by: Jean-Luc Godard, Fabrice Aragno, Jean-Paul Battaggia, Nicole Brenez
Улоги / Cast: Jean-Luc Godard, Dimitri Basil, Buster Keaton

Се сеќаваш ли сѐ уште како, одамна, си ги трениравме мислите?
Најчесто почнувавме од сон…
Се прашувавме како, во целосна темница, во нас може да се појават бои со толку силен интензитет.
Со мек, тивок глас. Изговаравме прекрасни нешта. Изненадувачки, длабоки и точни работи.
Слики и зборови.
Како лош сон напишан на бурна ноќ.
Под очите на Западот. Загубениот рај.
Пристигна војната.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Cannes Film Festival – Palme d’Or Speciale, Special Award (Jean-Luc Goddard);
International Cinephile Society Awards – ICS Cannes Award – Grand Prix (Jean-Luc Goddard);
San Sebastian International Film Festival; Melbourne International Film Festival; Toronto International Film Festival; New York Film Festival