СИРОПИТАЛИШТЕТО

09-11-2019
in Category: Официјална селекција
СИРОПИТАЛИШТЕТО

СИРОПИТАЛИШТЕТО

THE ORPHANAGE
PARWARESHGA

Shahrbanoo Sadat


9.11. 17:00 кино Фросина
Држава / Country: Данска, Германија, Франција, Луксембург, Авганистан, Катар / Denmark, Germany, France, Luxembourg, Afghanistan, Qatar
Јазик / Language: Дариски, руски, хинду-урду / Dari, Russian, Hindi – Urdu
Времетраење / Runtime: 90’
Премиера / Release Date:
18 May 2019 (Франција / France) – Cannes Directors’ Fortnight

 

Режија / Director:
Shahrbanoo Sadat
Сценарио / Writers:
Shahrbanoo Sadat
Кинематографер /
Cinematography by:
Virginie Surdej SBC
Монтажа / Film Editing by:
Alexandra Strauss
Улоги / Cast:
Qodratollah Qadiri, Sediqa Rasuli, Masihullah Feraji, Hasibullah Rasooli,Ahmad Fayaz Osmani, Anwar Hashim
Продуцент / Produced by:
Katja Adomeit
Продукција / Production Company:
Adomeit Film ApS

 


Во доцните осумдесетти години на минатиот век, петнаесетгодишниот Кодрат живее на улиците на Кабул и продава кинобилети на црно. Голем обожавател на Боливуд е и секојдневно се замислува себеси во некои од неговите омилени филмски сцени. Еден ден полицијата го носи во советско сиропиталиште. Но во Кабул политичката ситуација се менува. Кодрат и другите деца сакаат да си го одбранат домот.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Munich International Film Festival, Odesa International Film Festival, London Film Festival, Busan International Film Festival, Chicago International Film Festival, Sakhalin Film Festival