СИНА ТИШИНА

СИНА ТИШИНА

ноември 12, 2017
во Категорија: 12.11. (недела), cinedays2017, СинеБалкан
2341 9
СИНА ТИШИНА

MAVI SESSIZLIK
BLUE SCILENCE
Bülent Öztürk

12. 11. | 19:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 93’
Држава / Country: Турција, Белгија / Turkey, Belgium
Јазик / Language: Англиски, француски / English, French

Режија / Director: Bülent Öztürk
Сценарио / Writers: Bülent Öztürk
Продуцент / Produced by: Tomas Leyers
Музика / Music by: Michelino Bisceglia
Продукција / Production Company: Minds Meet
Кинематограф / Cinematography by: Emre Tanyildiz
Монтажа / Film Editing by: David Verdurme
Улоги / Cast: Teoman Kumbaracıbaşı, Roda Canioglu, Korkmaz Arslan

Хакан, 42-годишен војник, кој служел како таен агент за време на турско-курдскиот воен конфликт во 1990-тите години, закрепнува од посттрауматски стрес синдром во воената психијатриска болница во Истанбул. Таму, нежната грижа на сестрата Ајла му помага да закрепне од кошмарите од минатото што го прогонува. Награден со Медал на честа и нешто пари, Хакан е отпуштен. Откако ќе пристигне во неговиот напуштен стан, срцето му го преплавуваат спомени за скршеното семејство. Потрагата по неговата сакана ќерка Мелис, го соочува со грешките на неговото ужасно минато и тој талка по улиците на Истанбул. Една неочекувана посета на Ајла го втурнува во нова потрага, овој пат барајќи го Синан, негов поранешен колега-војник. Дали оваа средба ќе му помогне на Хакан конечно да го среди својот живот?

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Istanbul International Film Festival – Golden Tulip for Best Screenplay, Seyfi Teoman Best First Film Award, Special Prize of the Jury; Karlovy Vary International Film Festival – FEDORA Award – Special Mention