РОДИТЕЛИ

РОДИТЕЛИ

ноември 11, 2017
во Категорија: 11.11. (сабота), cinedays2017, Официјална Селекција
2347 8
РОДИТЕЛИ

FORÆLDRE
PARENTS
Christian Tafdrup

11. 11. | 19:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 86’
Држава / Country: Данска / Denmark
Јазик / Language: Дански / Danish

Режија / Director: Christian Tafdrup
Сценарио / Writers: Christian Tafdrup
Продуцент / Produced by: Thomas Heinesen
Музика / Music by: Sune Kølster
Продукција / Production Company: Nordisk Film, New Danish Screen
Кинематограф / Cinematography by: Maria von Hausswolff
Монтажа / Film Editing by: Tanya Fallenius, Anne Østerud
Улоги / Cast: Miri Ann Beuschel, Emilia Imperatore Bjørnvad, Anton Honik, Elliott Crosset Hove, Bodil Jørgensen, Søren Malling, Christian Tafdrup

Кога нивниот син Есбен си заминува од дома, Кјелд и Вибеке решаваат да се преселат во помал дом. Откриваат дека е на продажба станот во кој живееле додека биле студенти и решаваат да го купат и да започнат одново. Кјелд го уредува станот исто како што бил уреден кога живееле во него и некое време двајцата одново ги живеат убавите денови од младоста. Но настаните добиваат тек сосема неочекуван за двајцата, кога едно утро ќе се разбудат и ќе откријат дека всушност се триесет години помлади.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Bodil Awards – Best Actor – Best Cinematography – Best Screenplay – Henning Bahs Award; Neuchatel International Fantastic Feature Film – Best European Fantastic Feature Film; Robert Festival – Best Director – Best Actor – Best Editing