ПОСЛЕДНИОТ СРБИН ВО ХРВАТСКА

14-11-2019
in Category: СинеБалкан
ПОСЛЕДНИОТ СРБИН ВО ХРВАТСКА

ПОСЛЕДНИОТ СРБИН ВО ХРВАТСКА

THE LAST SERB IN CROATIA
POSLJEDNJI SRBIN U HRVATSKOJ

Predrag Licina


14.11. 22:00 кино Фросина
Држава / Country: Хрватска, Србија / Croatia, Serbia
Јазик / Language: Хрватски, босански, српски, англиски, словенечки / Croatian, Bosnian, Serbian, English, Slovenian
Времетраење / Runtime: 90’
Премиера / Release Date:
28 February 2019 2019 (Хрватска / Croatia)

 

Режија / Director:
Predrag Licina
Сценарио / Writers:
Predrag Licina
Кинематографер /
Cinematography by:
Ivan Zadro
Монтажа / Film Editing by:
Tomislav Pavlic
Улоги / Cast:
Kreshimir Mikic, Hristina Popovic, Tihana Lazovic, Dado Cosic, Bojan Navojec, Marina Redzepovic, Dushan Bucan, Niksha Butijer, Sergej Trifunovic, Tin Gregoric, Rene Bitorajac, Janko Popovic Volaric, Severina Kojic
Продуцент / Produced by:
Ankica Juric Tilic, Miroslav Mogorovic
Музика / Music by:
Jura Ferina, Pavao Miholjevic
Продукција / Production Company:
Kinorama, Art&Popocorn

 


Хрватска, седум години по банкротот. Во светот се води борба – водата вреди повеќе од нафта. Со цел да дојдат до неа, моќниците се спремни на војни, освојување, уништување, па дури и ширење зомби вирус. Мичо, бонвиван од Загреб, чија секојдневна рутина се состои од одење по масажи, ресторани и кина, каде што гледа филмски серијал во кој глуми неговата омилена актерка Франка Аниќ, зомби епидемијата ќе го затекне сосема неспремен. Но сеедно, тој храбро тргнува во одисеја, во друштво на неговата филмска хероина, со една единствена, но тешко остварлива цел: да преживее.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Pula Film Festival – The Breza Award for best debutant (Predrag Licina), Golden Arena for Best Actress (Hristina Popovic), Golden Arena for Best Make-Up (Svetlana Gutic, Miroslav Lakobrija), Golden Arena for Best Costume Design (Selena Orb), Golden Arena for Best Production Design (Jana Piacun);
Belgrade Film Festival, Horrorant FIlm Festival, Grossmann Film Festival, Full Moon Horror and Fantasy Film Festival, Betina Film Festival