ПОЛНА МЕСЕЧИНА

10-11-2019
in Category: СинеБалкан
ПОЛНА МЕСЕЧИНА

ПОЛНА МЕСЕЧИНА

FULL MOON
PUN MJESEC

Nermin Hamzagic


10.11. 17:00 кино Фросина
Држава / Country: Босна и Херцеговина / Bosnia and Herzegovina
Јазик / Language: Босански / Bosnian
Времетраење / Runtime: 85’
Премиера / Release Date:
5 November (Германија / Germany) – Film Festival Cottbus

 

Режија / Director:
Nermin Hamzagic
Сценарио / Writers:
Nermin Hamzagic, Emina Omerovic
Кинематографер /
Cinematography by:
Amel Djikoli
Монтажа / Film Editing by:
Redzinald Shimek
Улоги / Cast:
Alban Ukaj, Ermin Sijamija, Izudin Bajrovic, Mediha Musliovic, Muhamed Hadzovic, Lidija Kordic, Jasna Diklic, Mirela Lambic, Boris Ler, Alena Dzebo, Sanja Buric, Ahmed Nuhic, Faketa Avdibegovic, Mugdim Avdibegovic, Kemal Rizvanovic, Lazar Dragojevic, Irfan Ribic, Admir Shehovic, Martina Mandek, Drazen Pavlovic, Edin Avdagic
Продуцент / Produced by:
Amra Bakshic Chamo, Adis Djapo
Музика / Music by:
Enes Zlatar
Продукција / Production Company:
SCCA/pro.ba

 


Полицаецот Хамза мора да работи таа ноќ иако жена му се породува, бидејќи полицијата има недостиг од вработени. За нештата да бидат уште полоши, се чини дека луѓето што доаѓаат во станицата решиле да го докажат бапското верување за мистериозните моќи на полната месечина и нејзиното влијание на однесувањето на луѓето. Во текот на таа една ноќ, низ станицата парадираат претставници на сета апсурдност и трагедија на животот во Босна и Херцеговина, но некако тоа му помага на Хамза да се подготви за новиот живот.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Film Festival Cottbus