ПЛОШТАД АМЕРИКА

ПЛОШТАД АМЕРИКА

ноември 10, 2017
во Категорија: 10.11. (петок), cinedays2017, Официјална Селекција
2318 8
ПЛОШТАД АМЕРИКА

PLATEIA AMERIKIS
AMERIKA SQUARE
Yannis Sakaridis

10. 11. | 21:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 86’
Држава / Country: Грција, Велика Британија, Германија / Greece, UK, Germany
Јазик / Language: Грчки, англиски, арапски / Greek, English, Arabic

Режија / Director: Yannis Sakaridis
Сценарио / Writers: Vangelis Mourikis, Yannis Sakaridis, Yannis Tsirbas
Продуцент / Produced by: Nikkos J. Frangos, Geoge T. Lemos, Yannis Sakaridis, Venia Vergou
Музика / Music by: Minos Matsas
Продукција / Production Company: Ilioupolis Films, Marblemen Productions
Кинематограф / Cinematography by: Jan Vogel
Монтажа / Film Editing by: Yannis Sakaridis
Улоги / Cast: Yannis Stankoglou, Makis Papadimitriou, Vassilis Kukalani, Ksenia Dania, Alexandros Logothetis, Rea Pediaditaki

Тату-артистот Били и невработениот Накос се најдобри пријатели од Атина. Стариот ерген Накос е расист, опседнат со менталитетот на жртва, и е бесен поради зголемениот број на мигранти во Грција. Меѓутоа, Били се залага за прифаќање на туѓинците. Тие се среќаваат на Плоштадот Америка во Атина поради сирискиот бегалец Тарек.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Thessaloniki International Film Festival – FIPRESCI Prize. Special Youth Jury Award, Special mention by the main jury, Special mention by the Youth Jury Awards; Trieste Film Festival – Erasmus Jury Award; Beijing International Film Festival – Audience Award; LA Greek Film Festival – Best Feature Film