ПИЈАВИЦИ

13-11-2019
in Category: МК во ЕУ
ПИЈАВИЦИ

ПИЈАВИЦИ

LEECHES
PIJAVICE

Dragan Marinkovic


13.11. 22:00 кино Милениум    |    R  14.11. 15:00 кино Милениум
Држава / Country: Србија, Хрватска, Северна Македонија / Serbia, Croatia, North Macedonia
Јазик / Language: Српски / Serbian
Времетраење / Runtime: 90’
Премиера / Release Date:
28 February 2019 (Србија / Serbia) – Belgrade Film Festival

 

Режија / Director:
Dragan Marinkovic
Сценарио / Writers:
Dragan Marinkovic, David Albahari (novel), Dusan Spasojevic
Кинематографер /
Cinematography by:
Boris Gortinski
Монтажа / Film Editing by:
Petar Markovic
Улоги / Cast:
Lazar Ristovski, Nikola Djuricko, Iva Mihalic, Marijana Jankovic, Toni Mihajlovski, Tihomir Stanic, Jelena Percin, Ana Sakic, Petar Bozovic, Jovan Ristovski
Продуцент / Produced by:
Dragan Marinkovic, Lazar Ristovski
Vladimir Blazevski, Ivan Maloca, Darko Popov (co-producers)
Продукција / Production Company:
Marebo, Zillion Films, Punk Film, Inter Film

 


Филмот опфаќа периодот меѓу 1996 и 2000 година, односно четири од десетината ужасни години за Србија на крајот на дваесеттиот век. Главниот лик е писателот Петар Мириќ, човек чиишто идеали за слобода, чесност, моралност и правдина, значително се разликуваат од начинот на живот во Србија под Милошевиќ. Своите ставови за разни настани тој ги изразува јавно како коментари на локална телевизија. Добива сериозни закани и понуди од полицискиот безбедносен сектор, но одбива да соработува.
Филмот ја прикажува неговата борба против обесправеноста и автократијата, кои за жал повторно воскреснуваат во денешна Србија.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
WorldFest Houston – Best Cinematography, Best Historical/Period Piece;
Beverly Hills Film Festival – Special Jury Award for Best Feature Film (Dragan Marinkovic);
Belgrade Film Festival