ПАРАЗИТ

07-11-2019
in Category: Гала премиери
ПАРАЗИТ

ПАРАЗИТ

PARASITE
GISAENGCHUNG

Bong Joon-ho


7.11. 22:30 кино Милениум   |   R  8.11. 15:00 кино Милениум
Држава / Country: Јужна Кореја / South Korea
Јазик / Language: Корејски / Korean
Времетраење / Runtime: 132’
Премиера / Release Date:
21 May 2019 (Франција / France) – Cannes Film Festival

 

Режија / Director:
Bong Joon-ho
Сценарио / Writers:
Bong Joon-ho, Han Jin-won
Кинематографер /
Cinematography by:
Hong Kyung-pyo
Монтажа / Film Editing by:
Yang Jin-mo
Улоги / Cast:
Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-shik, Park So-dam
Продуцент / Produced by:
Kwak Sin-ae, Moon Yang-kwon, Jang Young-hwan
Музика / Music by:
Jung Jae-il
Продукција / Production Company:
Barunson E&A Corp

 


Четиричленото семејство на Ки-таек е блиско, но сите се невработени, со нејасна иднина пред себе. Синот Ки-ву е препорачан од негов пријател, студент на престижен факултет, да држи часови, работа што е добро платена и која создава надеж за редовни примања. Носејќи го товарот од очекувањата на целото семејство, Ки-ву оди на интервју во домот на семејството Парк. Кога пристигнува во куќата на г. Парк, сопственик на глобална ИТ-компанија, Ки-ву ја запознава Јеон-кјо, убавата млада дама во семејството. Но по оваа прва средба меѓу двете семејства, следи незапирлива низа од незгоди.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Cannes Film Festival – Palme d’Or (Bong Joon-ho);
International Cinephile Society – ISC Cannes Award (Bong Joon-ho);
Sydney Film Festival – Best film;
Chunsa Film Art Awards – Best Actress (Cho Yeo-jeong), Best Supporting Actress (Lee Sun-kyun), Best Screenplay (Bong Joon-ho, Han Jin-won);
Munich Film Festival, Toronto International Film Festival, San Sebastian International Film Festival, Karlovy Vary International Film Festival, New York Film Festival