ЉУБОВНИКОТ

ЉУБОВНИКОТ

THE LOVER
Igor Ivanov

Пропаднат циркуски изведувач успева да ја врати саканата и да ја тргне од прегратките на нејзиниот нов љубовник, со помош акробатските вештини во кои таа некогаш се заљубила.
НЕБЕСКА ТЕМА

НЕБЕСКА ТЕМА

HEAVENLY THEME
Mladen Maticevic

Документарец за животот и делото на Влада Дивљан, најпознат како фронтмен на српскиот и екс-југословенски рок бенд Идоли, еден од рок бендовите што го започнаа југословенскиот нов бран на културната сцена во поранешна Југославија во 1980-тите.
ШВАЈЦАРЕЦОТ КРИС

ШВАЈЦАРЕЦОТ КРИС

CHRIS THE SWISS
Anja Kofmel

Зошто младите мажи толку ги фасцинира војната? И денес исто како и во деведесеттите години на минатиот век кога беснееше војна во поранешна Југославија? На 7 јануари 1992 година, младиот швајцарски новинар Крис Кристијан Виртенберг бил пронајден мртов во Хрватска...
ЖАЛ НИ Е ШТО ВЕ ПРОПУШТИВМЕ

ЖАЛ НИ Е ШТО ВЕ ПРОПУШТИВМЕ

SORRY WE MISSED YOU
Ken Loach

Рики и неговото семејство мачат мака со долгови уште од финансиската криза од 2008 година. Одеднаш му излегува нова можност за независност со блескаво ново комби и шанса да води франшиза како самовработен доставувач...
ВО НОЕМВРИ

ВО НОЕМВРИ

IN NOVEMBER
Murad Zherka

Младата девојка од село, Арта, е казнета од семејството за постапка што ја сторила од чиста волја и искреност.
СЕСТРА

СЕСТРА

SISTER
Svetla Tsotsorkova

Мало гратче во современа Бугарија. Мајка и нејзините две ќерки се борат да преживеат. Занесената помладата ќерка, која е склона кон мечтаење, честопати измислува приказни за да го направи животот поинтересен.
ПАРАЗИТ

ПАРАЗИТ

PARASITE
Bong Joon-ho

Четиричленото семејство на Ки-таек е блиско, но сите се невработени, со нејасна иднина пред себе. Синот Ки-ву е препорачан од негов пријател, студент на престижен факултет, да држи часови, работа што е добро платена и која создава надеж за редовни примања...
ЕФЕКТОТ НА СРЕЌА

ЕФЕКТОТ НА СРЕЌА

THE HAPPINESS EFFECT
Borjan Zafirovski

„Ефектот на среќа“ е урбана драма за универзалната потрага по среќа и смислата на животот. Филмот ја раскажува приказната за Леа, млада девојка, која се бори за своето здравје...