МЛАДИОТ АХМЕД

МЛАДИОТ АХМЕД

YOUNG AHMED
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Белгиски тинејџер кова план да ја убие неговата наставничка откако ќе прифати екстремистичко толкување на Куранот. Како љубовта кон животот може да ја порази неговата желба да убие некого?...
СКОПЈЕ 2020

СКОПЈЕ 2020

SKOPJE 2020
Radovan Petrovic

Приказна за семејство што живее во најзагадениот главен град во Европа, Скопје, и се мачи со одлуката да се исели од родниот град.
ДНЕВНИКОТ НА ДИАНА БУДИСАВЉЕВИЌ

ДНЕВНИКОТ НА ДИАНА БУДИСАВЉЕВИЌ

THE DIARY OF DIANA B
Dana Budisavljevic

Длабоко измачена од прогонот на недолжни мајки и деца во нацистички окупираната Хрватска, Диана, истакната Австријка, започнува подвиг што ќе прерасне во најголемата спасувачка кампања во Втората светска војна, која спасува десет илјади деца од сигурна смрт...
СО ОСТАР НОЖ

СО ОСТАР НОЖ

BY A SHARP KNIFE
Teodor Kuhn

Четири лица се обвинети за убиството, но ќе бидат ослободени благодарение на лош судски процес. Решен да ја открие вистината, таткото влегува во неправедна борба со пасивните полициски сили, корумпираното судство и владејачката мафија...
ПОЛНА МЕСЕЧИНА

ПОЛНА МЕСЕЧИНА

FULL MOON
Nermin Hamzagic

Полицаецот Хамза мора да работи таа ноќ иако жена му се породува, бидејќи полицијата има недостиг од вработени. За нештата да бидат уште полоши, се чини дека луѓето што доаѓаат во станицата решиле да го докажат бапското верување за мистериозните моќи на полната месечина...
ВРАЌАЊЕТО НА ХАНА

ВРАЌАЊЕТО НА ХАНА

HANNA’S HOMECOMING
Ester Bialas

По три години поминати во интернат, Хана се враќа во своето родно село за да помогне во месарницата на татко ѝ за време на распустот. Набрзо дознава дека не е добредојдена во селото...
МИРАИ

МИРАИ

MIRAI
Mamoru Hosoda

Филмот го следи четиригодишниот Кун, кој се обидува да се справи со пристигнувањето на новиот член во семејството, сестричката Мираи. Мистериозната градина во нивниот двор станува порта, која му овозможува на момчето да патува назад во времето...
ХРОНОФОБИЈА

ХРОНОФОБИЈА

CRONOFOBIA
Francesco Rizzi

Сатер е осамен човек, кој е во постојано движење, бегајќи од себе. Преку ден, шета низ Швајцарија со бело комбе, додека преку ноќ тајно го набљудува животот на една друга осамена личност...
ОФИЦЕР И ШПИОН

ОФИЦЕР И ШПИОН

AN OFFICER AND A SPY
Roman Polanski

На 5 јануари, 1895 година, капетанот Алфред Драјфус, млад и перспективен офицер во Француската армија, е деградиран поради шпионирање за Германија и осуден на доживотен затвор на Ѓаволовиот остров во Атлантскиот океан во близина на Француска Гвајана...
КАМЕНА ГРАДИНА

КАМЕНА ГРАДИНА

GARDEN OF STONE
Darijan Pejovski

„Камена градина“ е краток, експериментален, документарен филм, посветен на Старата скопска чаршија...