ОСТРОВ НА КУЧИЊА

ОСТРОВ НА КУЧИЊА

ноември 9, 2018
во Категорија: 10.11. (сабота), 9.11. (петок), cinedays2018, Гала Премиера
3974 13
ОСТРОВ НА КУЧИЊА

ISLE OF DOGS
Wes Anderson

09. 11. | 20:00 | кино Милениум
10. 11. | 17:30 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 101’
Држава / Country: Германија, САД / Germany, USA
Јазик / Language: Англиски, јапонски / English, Japanese
Премиера / Release Date: 15 февруари 2018 (Германија) / 15 February 2018 (Germany) – Berlin International Film Festival

Режија / Director: Wes Anderson
Сценарио / Writers: Wes Anderson
Продуцент / Produced by: Wes Anderson, Scott Rudin, Steven Rales, Jeremy Dawson
Музика / Music by: Alexandre Desplat
Продукција / Production Company: Indian Paintbrush, American Empirical Pictures
Кинематограф/ Cinematography by: Tristan Oliver
Монтажа / Film Editing by: Ralph Foster, Edward Bursch, Andrew Weisblum
Улоги / Cast: Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum, Bob Balaban, Kunichi Nomura, Ken Watanabe, Greta Gerwig, Frances McDormand, Harvey Keitel, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Liev Schreiber, Yoko Ono

Јапонскиот архипелаг, 20 години во иднината. Кога, со извршна одредба, сите кучиња миленици од градот Мегасаки се протерани на една огромна депонија, наречена Остров на ѓубрето, 12-годишниот Атари тргнува сам во минијатурен турбо-пропелер и прелетува преку реката со цел да го најде неговото куче заштитник, Спотс. Таму, со помош на глутница новостекнати пријатели џукели, започнува епско патешествие, кое ќе ја одлучи судбината и иднината на целата Префектура.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Berlin International Film Festival – Silver Berlin Bear for Best Director;
Golden Trailer Awards – Best Animation/Family, Best Motion Poster;
SXSW Film Festival – Audience Award – Headliners;
Titanic International Film Festival – Audience Award for Best Film;
International Online Cinema Awards (INOCA) – Best Original Score, Best Animated Film