ОРАЈ

10-11-2019
in Category: Официјална селекција
ОРАЈ

ОРАЈ

ORAY

Mehmet Akif Buyukataley


10.11. 21:00 кино Фросина
Држава / Country: Германија / Germany
Јазик / Language: Германски, турски, ромски / German, Turkish, Romany
Времетраење / Runtime: 100’
Премиера / Release Date:
11 February 2019 (Германија / Germany) – Berlin International Film Festival

 

Режија / Director:
Mehmet Akif Buyukataley
Сценарио / Writers:
Mehmet Akif Buyukataley
Кинематографер /
Cinematography by:
Christian Kochmann
Монтажа / Film Editing by:
Denys Darahan
Улоги / Cast:
Zejhun Demirov, Deniz Orta, Cem Goktas, Faris Yuzbasioglu, Mikael Bajrami, Firat Baris Ar, Kais Setti, Ferhat Keskin, Sahin Eryilmaz
Продуцент / Produced by:
Bastian Klugel, Claus Reichel
Музика / Music by:
diverse
Продукција / Production Company:
filmfaust Filmproduktion

 


Орај се труди да биде подобар човек, но го измачува мрачното минато. Сонот да биде добар муслиман и совршен татко одеднаш се руши по една кавга со сопругата. Орај оди во Келн, каде што се обидува одново да си го изгради животот во нова муслиманска заедница. Но постојано е растргнат помеѓу верата, секојдневната реалност и идентитетот.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Berlin International Film Festival – Best First Feature Award (Mehmet Akif Buyukataley);
Festival del Cinema Europeo – Golden Olive Tree (Mehmet Akif Buyukataley);
Istanbul Film Festival, Seattle International Film Festival