ОФИЦЕР И ШПИОН

09-11-2019
in Category: Гала премиери
ОФИЦЕР И ШПИОН

ОФИЦЕР И ШПИОН

AN OFFICER AND A SPY
J’ACCUSE

Roman Polanski


9.11. 22:00 кино Милениум
Држава / Country: Франција, Италија / France, Italy
Јазик / Language: Француски / French
Времетраење / Runtime: 132’
Премиера / Release Date:
30 August 2019 (Италија / Italy) – Venice International Film Festival

 

Режија / Director:
Roman Polanski
Сценарио / Writers:
Roman Polanski, Robert Harris
Кинематографер /
Cinematography by:
Pawel Edelman
Монтажа / Film Editing by:
Herve de Luze
Улоги / Cast:
Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Gregory Gadebois
Продуцент / Produced by:
Alain Goldman
Музика / Music by:
Alexandre Desplat
Продукција / Production Company:
Legende Films

 


На 5 јануари, 1895 година, капетанот Алфред Драјфус, млад и перспективен офицер во Француската армија, е деградиран поради шпионирање за Германија и осуден на доживотен затвор на Ѓаволовиот остров во Атлантскиот океан во близина на Француска Гвајана. Меѓу сведоците на неговото понижување е Жорж Пикар, кој добива унапредување да ја води единицата на воената тајна служба што го открила. Но кога Пикар дознава дека некој и понатаму издава тајни на Германците, вовлечен е во опасен лавиринт на измами и корупција, кој се заканува не само по неговата чест, туку и по неговиот живот.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Venice Film Festival – FIPRESCI Prize (Roman Polanski), Green Drop Award (Roman Polanski), Silver Lion (Roman Polanski), Best Film in a Foreign Language (Roman Polanski);
Cinelibri Book and Movie Festival