НЕВИДЛИВИТЕ РАЦЕ

НЕВИДЛИВИТЕ РАЦЕ

ноември 12, 2018
во Категорија: 12.11. (понеделник), cinedays2018, Музички документарни филмови
3950 13
НЕВИДЛИВИТЕ РАЦЕ

THE INVISIBLE HANDS
Marina Gioti, Georges Salameh

12. 11. | 22:00 | Џебно кино МКЦ

Времетраење / Runtime: 97’
Држава / Country: Грција, Египет / Greеce, Egypt
Јазик / Language: Англиски, арапски / English, Arabic
Премиера / Release Date: 27 април 2017 (Грција) / 27 April 2017 (Greece)

Режија / Director: Marina Gioti, Georges Salameh
Сценарио / Writers: Marina Gioti
Продуцент / Produced by: Marina Gioti, Georges Salameh
Музика / Music by: The Invisible Hands
Продукција / Production Company: Vertiginous Production
Кинематограф/ Cinematography by: Georges Salameh
Монтажа / Film Editing by: Marina Gioti
Улоги / Cast: Alan Bishop, Aya Hemeda, Cherif El Masri, Adham Zidan, Richard Bishop, Sam Shalabi, Hani El Masri, Mervat Abou Oaf, Nabil Ali Maher, Hany Zaki, Mahmoud Hemeda

Дисидентот андерграунд американско-либански музичар и етномузиколог, Алан Бишоп (Сан Сити Грлс, Сблајм Фриквенсис), пристигнува како странец во Каиро, набргу по бунтовите во 2011 г., и се здружува со тројца млади египетски музичари за да ги преведе своите стари песни на арапски јазик. Под менторство на Бишоп, оваа необична соработка се трансформира во бендот Инвизибл Хендс. Развивајќи се помеѓу двата критични избори, коишто го одбележаа периодот по „Арапската пролет“ во Египет, филмот ги сопоставува трагикомичноста на политиката и создавањето уметност во таканаречената периферија.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Berlin International Film Festival – Becce Prize for Music;
Thessaloniki Documentary Festival; Yebisu International Festival for Art and Alternative Visions; Maine International Film Festival; Festival DORF