НАЈМРАЧНИОТ ЧАС

НАЈМРАЧНИОТ ЧАС

ноември 12, 2018
во Категорија: 12.11. (понеделник), 13.11. (вторник), cinedays2018, Гала Премиера
4076 14
НАЈМРАЧНИОТ ЧАС

DARKEST HOUR
Joe Wright

12. 11. | 22:30 | кино Милениум
13. 11. | 15:30 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 125’
Држава / Country: Велика Британија, САД / United Kingdom, USA
Јазик / Language: Англиски, француски, германски / English, French, German
Премиера / Release Date: 1 септември 2017 (САД) / 1 September 2017 (USA) – Telluride Film Festival

Режија / Director: Joe Wright
Сценарио / Writers: Anthony McCarten
Продуцент / Produced by: Tim Bevan, Lisa Bruce, Eric Fellner, Anthony McCarten, Douglas Urbanski
Музика / Music by: Dario Marianelli
Продукција / Production Company: Perfect World Picture, Working Title Films
Кинематограф/ Cinematography by: Bruno Delbonnel
Монтажа / Film Editing by: Valerio Bonelli
Улоги / Cast: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Joe Wright, Lily James, Ben Mendelsohn, Stephen Dillane, Ronald Pickup, Nicholas Jones, Samuel West, David Schofield, Richard Lumsden

За време на раните денови на Втората светска војна, со неминовниот пад на Франција, Британија се соочува со својот најмрачен час под заканата од инвазија. Како што напредуваат навидум незапирливите фашистички сили, а сојузничката војска е опколена на плажите во Данкирк, судбината на Западна Европа е во рацете на новиот британски премиер, Винстон Черчил. Додека маневрира со неговите политички ривали, пред него е најважниот избор: да преговара со Хитлер и да го спаси британскиот народ по ужасна цена или да ја собере нацијата и да се крене против непријателот, и покрај тоа што шансите им се никакви.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Academy Awards – Oscars – Best Performance by an Actor in a Leading Role, Best Achievement in Makeup and Hairstyling;
Golden Globes – Best Performance by an Actor in a Motion Picture – Dramа;
BAFTA Awards – Best Leading Actor, Best Make Up/Hair;
Palm Springs International Film Festival – Desert Palm Achievement Award – Best Actor;
Santa Barbara International Film Festival – Modern Master Award